Tradycyjne Dania Różnych Państw

Posiłki to dla niektórych to ulubiona część dnia i trudno się z tym nie zgodzić. Każdego dnia możemy próbować nowych smaków, a i tak minie spory kawał czasu, zanim te nowości się skończą. Cudownym aspektem jest fakt, że mamy dostęp do przepisów z różnych stron świata, bez konieczności dojazdu do każdego z krajów w celu ich zdobycia. Słodko, słono, kwaśno, a może ostro? Ty wybierasz, na co masz ochotę, a specjał pochodzący z któregoś państwa z pewnością zagości dziś w Twoim jadłospisie. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, że to co właśnie gotujemy, nie pochodzi z naszego ojczystego kraju. Wiadomo jednak, że nawet przy daniach można spotkać się ze stereotypami. O francuzach można usłyszeć, że to żabojady, a wszyscy na terenach Dalekiego Wschodu jedzą psy. Są to krzywdzące przytyki, które na pewno byłyby zniwelowane, gdyby spróbowało się specjałów, jakie te narodowości oferują. Przedstawiamy kilka posiłków, z różnych stron świata!


Najsłynniejsze Chińskie Danie — Kaczka po Pekińsku


Specjał ten był przygotowywany już w czasach dynastii Yuan. Popularność tego dania wzrosła w XV wieku, kiedy to został on rozpowszechniony. W kraju pochodzenia tego dania kaczki hodowane tuczone są zbożem i pastą sojową w celu polepszenia ich późniejszego smaku. Jak przygotowujemy ten posiłek? Kaczkę po pekińsku przygotowuje się z tuszy kaczki, czyli korpusu ubitego zwierzęcia po wypatroszeniu, na początku ją marynując. Później, przystępujemy do przyprawiania i pieczenia. Może Wam się wydawać, że jest to proste w przygotowaniu, jednak nic bardziej mylnego! Cała czynność przygotowywania kaczki po pekińsku jest długa i żmudna, jednak późniejszy smak rekompensuje wszystkie starania! Jeśli jednak preferujecie inne dania, to możecie skusić się na: sajgonki, tofu, czy ryż na wiele sposobów (choćby z owocami morza).


Kuchnia Hiszpańska, czyli Churros i Gazpacho


Przenosimy się do gorącej Hiszpanii i słodkiej propozycji, jaką są Churros. Jest to danie popularne od setek lat, gdyż już w XVIII pasterze właśnie z tego kraju przygotowywali tę przekąskę. Jak? Otóż w doniczkach wypełnionych gorącym olejem przygotowywali kawałki ciasta, by służyły im za posiłek. Po tylu latach jest to jedno z najpopularniejszych słodkich dań. Jak je przyrządzić? Dosyć podobnie jak w powyższej historii. Mąkę mieszamy z wodą, masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą, a następnie ciasto wyciskamy rękawem cukierniczym do nagrzanego oleju. Gdy uzyskają złoty kolor, wyciągamy i voilà! Mamy to!


Gazpacho to zdecydowanie danie, którego nazwa obiła wam się o uszy. Jest to zupa, która nie wymaga gotowania i jej podawana w zimnej odsłonie, nawet z kostkami lodu. Jej najpopularniejsza wersja (oryginalna) składa się z pomidorów, najlepiej bardzo dojrzałych i miękkich, do których dodaje się zazwyczaj ocet, oliwę, czosnek, paprykę, zielony ogórek i chleb. Brzmi smakowicie! Danie to pochodzi z Andaluzji w Hiszpanii, jednak wciąż jest kwestią sporną, skąd dokładnie tam przybyło. Niektórzy są zdania, że od Maurów, inni, że od Rzymian. Niezależnie od pochodzenia, posiłek ten jest przepyszny i świetny na letnie dni.


Dania prosto z Meksyku — Quesadilla i Buritto


Można powiedzieć, że Meksyk króluje jeśli chodzi o dania stworzone z tortilli, jednak nie ma się co dziwić — skoro to właśnie oni ją stworzyli. Z czego natomiast składa się ta słynne Quesadilla? Przychodzimy z odpowiedzią! Jest to tortilla z masy kukurydzianej i wraz z nią w duecie serwuje się tradycyjnie ser typu Oaxaca. Kiedy już ułożymy ser na placku, składamy go wpół i podgrzewamy z dwóch stron, dopóki ser się nie roztopi. W razie chęci dołożenia dodatków niektórzy decydują się na dodanie np.: chorizo, grzyby, pokrojoną w paski paprykę typu jalapeno i wiele innych.


Burrito (taco de harina) to specjał pochodzący z kuchni Tex-Mex, którego specjalnie nie trzeba nikomu przedstawiać. Rzadko jednak jest okazja, by skosztować tego nietuzinkowego przysmaku. W jego skład wchodzi pszenna tortilla, fasola, a także meksykański ryż lub mięso. W Stanach Zjednoczonych liczba składników wchodzących w skład buritto jest większa, lecz meksykanie stawiają na prostotę. Co ciekawe, w tym wydaniu tortilla jest grillowana lub na parze w celu jej uelastycznienia. Jeśli spodobały Ci się te ciekawostki, zapraszamy do naszych artykułów, które również oferują sporo wiedzy!

FAQ - PYTANIA I ODPOWIEDZI