Wiadomo, że wiele z dolegliwości, z jakimi mierzymy się na co dzień, staramy się zwalczać lekami. Bóle głowy, gorączki, katar, czy ból gardła zazwyczaj traktujemy farmakologicznie. Wzmacnianie odporności, mięśni, czy też ochronę przed wirusami, zapewniamy sobie, sięgając po suplementy diety. Warto jednak pamiętać, że bardzo wiele zalet tkwi w naturze. Jesteśmy w stanie zapewnić, że jedząc każdego dnia co najmniej 400 gram warzyw i owoców, zapewnicie sobie więcej witamin niż dzięki owym suplementom. Sekret jednak nie tkwi wyłącznie w tych wymienionych darach natury. Produkty spożywcze, których używamy każdego dnia, również mają swoje ciekawe zastosowania. Wpływają one w rozmaity sposób na nasz organizm, a my nawet nie jesteśmy tego świadomi. Jednym z takich produktów jest herbaty, a właściwie ich rodzaje. Sprawdź ciekawe właściwości herbaty!
Herbata to tak naprawdę napar tworzony z liści i pąków, które należą do rodzaju kamelia. Owe rośliny są identyfikowane jako odmiany gatunku, odrębne gatunki lub do siebie podobne. Wywodzą się oczywiście z herbaty chińskiej. Napar przyrządza się w zależności od jego rodzaju, oraz tego z jakiej kultury się wywodzi. Poniżej przedstawimy ciekawe właściwości zdrowotne (i nie tylko) różnych rodzajów herbaty.
Ten rodzaj naparu ma swoje pochodzenie prosto z Chin. To właśnie od nich rozpoczęło się jego rozpowszechnianie od Japonii po Bliski Wschód. Ponadto, przyrządzany jest on wyłącznie z liści herbaty chińskiej. Owe liście podczas przetwarzania są poddawane jedynie minimalnej oksydacji. Aby odpowiednio zaparzyć zieloną herbatę, należy zalać ją wodą o temperaturze od 70 do 80 stopni Celsjusza. Ponadto, najlepiej zaparzyć ją pod przykryciem. Jakie właściwości ma zielona herbata? Przede wszystkim wpływa na cholesterol LPL obniżając go, dzięki czemu wspomaga ochronę przed tworzeniem się zakrzepów. Co więcej, hamuje nadmierny apetyt i przyspiesza przemianę materii. Oczyszcza organizm z toksyn i świetnie wpływa na działanie narządu wątroby.
Ten napój od niedawna wzbudza zachwyt, bądź nienawiść osób, które go spożywają. Wszystko to za sprawą specyficznego smaku, którym się charakteryzuje. Matcha latte jest delikatną, sproszkowaną zieloną herbatą. Co więcej, używa się jej w japońskiej ceremonii parzenia herbaty oraz do barwienia i aromatyzowania żywności. Aby zaparzyć matchę latte, wystarczy rozpuścić łyżeczkę proszku w zimnej wodzie i wymieszać, dopóki nie pozbędziemy się grudek. Następnie zalać spienionym i ciepłym mlekiem lub napojem roślinnym. Dzięki składnikom tego napoju mamy zapewnioną pomoc w walce z wolnymi rodnikami. Co więcej, matcha działa antybakteryjnie, jak i antywirusowo, w rezultacie wzmacniając naszą odporność. Spożywając jedną porcję tego naparu w ciągu dnia, zapewniamy sobie odpowiednią ilość potasu, wapnia, witamina A i C, a także żelaza.
Ten zbiór herbat charakteryzuje się niezwykle szybkim zbieraniem, bowiem zbiory białych liści odbywają się, gdy te jeszcze są pąkami. Co ciekawe, tylko naprawdę drogi okaz białej herbaty można parzyć więcej niż raz. Tak, więc raczej nie zachęcamy do ponownego parzenia tego rodzaju, chyba że jesteście skłonni wydać na nią sporą sumę. Przyrządzanie naparu, polega na zalaniu suszu wodą o temperaturze 85 stopni Celsjusza. Po około 6 minutach można uznać, że napar jest gotowy. Co jednak gwarantuje nam regularne spożywanie białej herbaty? Przede wszystkim gwarantuje pomoc w regulacji ciśnienia krwi. Co więcej, wspomaga wygląd cery, a także oczyszcza nasz organizm z toksyn. Nie wolno zapominać o tym, że biała herbata świetnie sprawdza się przy wzmacnianiu stawów i kości. Istotną zaletą omawianego naparu jest fakt, że działa on antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
FAQ - PYTANIA I ODPOWIEDZI
Jak zrobić białą herbatę?
Przyrządzanie naparu z białej herbaty, polega na zalaniu suszu wodą o temperaturze 85 stopni Celsjusza. Po około 6 minutach można uznać, że napar jest gotowy.