Jak zrobić kawę w kawiarce? Kawa na różne sposoby

Od wieków ludzie dzielą się na tych, którzy miłością darzą herbatę i tych, którzy swoje serce oddali kawie. Dzisiaj przychodzimy z tematem dla tej drugiej grupy. Kawa jest bowiem napojem sporządzanym z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca. Czyli procesu, w którym doprowadza się rozdrobniony lub wręcz sproszkowany koncentrat kawy do takiego stanu, w którym można go łatwo, jak i szybko rozprowadzić lub rozpuścić w wodzie. Ponadto, najczęściej jest on podawany na gorąco. Zapewne każdy z nas ma swój własny sposób robienia tego gorącego (bądź niekoniecznie) napoju. Kawa czarna, biała, duża, mała, słodka, gorzka — wszystko zależy od Ciebie. Mimo to warto wiedzieć, że smak naszej kawy w dużej mierze zależy od sposobu jej przygotowywania. Kawa na różne sposoby potrafi rozpieścić nasze kubki smakowe lub wręcz obrzydzić nasz smak. 
Dosyć często, przeciwnicy kawy swoją niechęć argumentują faktem, że jest ona gorzka i przez to niedobra. Warto jednak mieć na uwadze, że zależnie od ziaren może mieć ona naprawdę różny smak. W tym wpisie dowiecie się, jak kawa na różne sposoby może być serwowana.

 

Kawa na różne sposoby — rozpuszczalna

Przez niektórych nazywana jest koncentratem, lecz zdecydowanie jest to najpopularniejszy rodzaj kawy. Rozpuszczalna wersja omawianego przez nas napoju to ten w formie osuszonego ekstraktu. Jak sama nazwa wskazuje, jest on przeznaczony, do bezpośredniego rozpuszczenia w wodzie. Zazwyczaj każdy z nas ma ją w domu, niezależnie od tego, czy pijemy kawę, czy nie. Wystarczy wsypać dwie łyżeczki proszku i zalać go wodą o temperaturze 90 stopni Celsjusza. Następnie, wedle uznania dodajemy mleko i cukier. Definitywnie zajmuje nam to mało czasu i wysiłków. Sposób używania rozpuszczalnej wersji możemy, więc śmiało nazwać ekspresowym. 
Jest to świetna opcja dla zabieganych osób, dla których robienie kawy jest złodziejem czasu. Ponadto, można śmiało stwierdzić, że jest to oszczędny sposób, bowiem kawa rozpuszczalna kosztuje kilka do kilkunastu złotych. Mitów na jej temat krąży wiele, lecz nie dajcie się zwieść. Nieprawdą jest, że do jej produkcji używa się zepsutych ziaren, czy odpadków. Rzeczywiście są one gorszej jakości, niż w przypadku ziarnistej. Natomiast, aby stały się dopuszczone do produkcji, muszą być spełnione normy. Nikt nie dopuści do sprzedaży kawy, która zawiera zepsute ziarna. Tak, więc rzeczywiście, kawa rozpuszczalna jest gorszej jakości, ale nie wpływa to ani na jej działanie, ani na jej smak.

 

Kawa przelewowa

Do tego sposobu potrzebujemy ekspresu do kawy i mocnej kawy sypanej. Jest to świetna opcja dla ludzi, którzy piją ten napój nie tylko dla smaku, ale i pobudzenia. Ma zdecydowanie większą ilość kofeiny niż ta z ekspresu ciśnieniowego, lecz jest lżejsza od espresso. Aby przyrządzić ten napar, do wyznaczonego miejsca w ekspresie wsadzamy filtr. Następnie wsypuje się do niego określoną ilość sypanej kawy, po czym do specjalnego pojemnika wlewa się wodę. Kolejnym krokiem jest włączenie ekspresu i odczekanie od kilku do kilkunastu minut. W tego typu urządzeniach zazwyczaj nie ma przyrządu do spieniania mleka, lecz i takie egzemplarze mogą wystąpić. Kawa przelewowa to z pewnością bardzo przyjemny dla kubków smakowych napar.

 

Kawiarka ciśnieniowa

Jak zrobić kawę w kawiarce? Kawa na różne sposoby, tym razem w odsłonie z kawiarką ciśnieniową. Ten sposób jest przeznaczony dla wytrawnych smakoszy, którzy są w stanie poczekać, aby spożyć aromatyczny, wypełniony kofeiną napar. Jest to doskonała alternatywa dla ekspresu ciśnieniowego, jednak jej pojemność sprawia, że starczy na porcję dla 2-3 osób. Kawiarka ciśnieniowa składa się z trzech części — zbiorniczka na wodę, sitka na zmieloną kawę i zbiornika na gotowy już napar. Są dwa sposoby robienia kawy, w zależności od preferencji. Można od razu do zbiorniczka z wodą wlać wrzątek lub wlać wodę o temperaturze pokojowej. Druga opcja zabiera więcej czasu na oczekiwanie, lecz według niektórych jest bardziej aromatyczna. 
Do zbiorniczka na wodę wlewamy więc wodę do określonego poziomy, a następnie umieszczamy na niej sitko. Wsypujemy do niego zmieloną kawę, a następnie zakręcamy na nim górną część kawiarki. Kolejnym krokiem jest umieszczenie kawiarki na małym ogniu. Wrząca woda będzie wypychać kawę do góry. Kiedy usłyszymy bulgotanie, natychmiast ściągamy kawiarkę z gazu. Później wlewamy napar do przygotowanych filiżanek. Kawa jest już gotowa do spożycia!


Powyżej przedstawione sposoby robienia i spożywania kawy to te najpopularniejsze. Mamy nadzieję, że spośród powyższych opcji, znajdziecie swoją ulubioną i będziecie mogli rozkoszować się tym aromatycznym smakiem. Jeśli natomiast nie jesteś fanem tego napoju, to zachęcamy do spróbowania go w różnych wersjach. Być może któraś z nich okaże się strzałem w dziesiątkę.

FAQ - PYTANIA I ODPOWIEDZI

Jak zrobić kawę w kawiarce?

Do zbiorniczka na wodę wlewamy więc wodę do określonego poziomu, a następnie umieszczamy na niej sitko. Wsypujemy do niego zmieloną kawę, a następnie zakręcamy na nim górną część kawiarki. Kolejnym krokiem jest umieszczenie kawiarki na małym ogniu. Wrząca woda będzie wypychać kawę do góry. Kiedy usłyszymy bulgotanie, natychmiast ściągamy kawiarkę z gazu. Później wlewamy napar do przygotowanych filiżanek. Kawa jest już gotowa do spożycia!